Apetitas skaičiuojant padarytus piratų nuostolius auga

Šiandien, kaip ir kiekvieną dieną, tikrinant tam tikrų raktažodžių srautus, radau įdomaus straipsnio iškarpą (gaila, pilną straipsnį gausiu tik rytoj).

LANVA duomenimis, pernai jos vienijami Lietuvos kūrėjai dėl piratų veiklos neteko 1,16 mlrd. Lt. Autorių ir gretutines teises ginanti asociacija suskaičiavo ir bendrą piratų padarytą žalą – per šešerius metus, kai Lietuvoje tapo įprasta internete dalytis failais, kūrėjų ir gamintojų patirta žala siekia apie 5–6 mlrd. Lt

Sunku net įsivaizduoti, kad yra padaroma tokia žala. Kaip įmanoma tiek suskaičiuoti žalos? Primetam greitai matematiškai 1,16 mlrd. Lt/3 000 000 mln žmonių = 380 Lt per metus.

Kitas variantas. LATGA per metus surenka apie 900 000 litų iš visų Lietuvos gyventojų už tai, kad jie klauso ir transliuoja muziką visiems 3 mln. žmonių. Taigi, sumažinant per metus piratavimo lygį bent 1%, turėtų prisidėti prie tos sumos dar bent 11,6 mln. litų.

Nevieną kartą ir ne du rašėme, kad vyriausybinės reikšmės tyrimai parodė tik naudą, kurią teikia duomenų apsikeitimo tinklai.

Straipsnio pabaigoje taip pat įdomiai parašyta apie torrent.lt tinklapį.

Pasauliui smalsiai stebint „Pirate Bay” bylą, Lietuvoje pradėtas pirmas ikiteisminis tyrimas dėl failų dalijimosi tinklalapio Torrent.lt. Kriminalinės policijos biuro Intelektinės nuosavybės apsaugos skyriaus viršininko R.Šimulevičiaus teigimu, ši byla turėtų sukurti precedentą Lietuvoje kovojant su interneto piratais.

Nuo kada policija suinteresuota būtį šališka tokiuose dalykuose? Nuo kada ji pradeda ginti lobistus?  (L)ANVA tinklapyje (kuris veikia tik naudojant subdomeną www, nes turbūt dėl techninių problemų sunku 2 metus sutaisyti DNS), gražiai puikuojasi logotipas, kad jų partneriai yra policija. Jeigu policija partneriauja, tai kokią informaciją ji pateikia (L)ANVA’i ir ar tai nepažeidžia įstatymų? Juk policija negali kištis į tokius dalykus tarp dvejų organizacijų, o turi ginti visuomenės interesus.

Įrašo “Apetitas skaičiuojant padarytus piratų nuostolius auga” komenatarų: 4

  1. Čia gali rast jau šiandien, nereiks laukt rytojaus:
    http://sharebee.com/d384cdeb

    Man įdomus ir kitas skyrelis iš straipsnio:
    „Vis dėlto netrukus padėtis gali pasikeisti. Kultūros ministerija dar prie praėjusios Vyriausybės parengė įstatymo projektą, pagal kurį siūloma administracine tvarka bausti ir tuos asmenis, kurie autorių ir gretutines teises pažeidė neturėdami komercinių tikslų. Į užmarštį nustumtas projektas vėl prisimintas, jį apsvarstė Seimo komitetai ir, tikimasi, netrukus jis pasieks Seimą.”

    Vat tada tai prasidės linksmybės ant Lietuvos… suklestės Simanavičiaus kontora… „Pranckevičiaus ir partnerių” (bsa atstovai) advokatės pitbulės turės irgi ką veikt.

  2. Tą 1,16 tikriausiai reiktų dalinti ne iš 3 mln, o tik iš interneto vartotojų skaičiaus, tai suma gautųsi dar didesnė. O jie, spėju, žalą skaičiuoja labai paprastai ir juokingai: kūrinio vertė * parsisiuntimų skaičius.

    Jei iš tikro taip yra daroma (nes kitaip nesugebu paaiškinti iš kur tokios sumos), tai neturiu daugiau žodžių.

  3. Kaip vyriausybė skaičiuoja bet kokiam projektui teikiamas sumas taip ir čia skaičiuoja kažkokiu mistiniu valstybiniu kalkuliatoriumi.

  4. Skaičia skirti parodyti ne va didelius nuostolius ir masta ir ne va bandyti atkreipti dėmesį suinteresuotų pusių.

    Bet kaip parodė Švedijos patirtis, bylos iškėlimas tik prideda reklamos patiems piratams, o kažkokios naudos muziko ar holivudo pramonei tikrai neatneša. Bet LANVA to dar ilgai nesupras.

Komentavimo galimybė išjungta.