Olandijos ekonomikai piratavimas atneša naudos, o Lietuvos?

Neseniai skaičiau Olandijos vyriausybės tyrimą (vz.lt parašė apie tai lietuviškai irgi), kuris parodė, jog vartotojai naudojantis failų mainu, yra aktyvesni ir atneša daugiau naudos vyriausybei, bei jos kultūriniam gyvenimui.

Be abejones, vartotojai visose šalyse naudojantis ir išmanantys gerai failų mainų sistemas, yra aktyvesni kultūriniame gyvenime, klausosi daugiau muzikos, vaikšto dažniau į savo mėgiamo atlikėjo koncertus, perka, remdami savo mylimus atlikėjus. Neseniai LinkoManijoje buvo apklausa – „Kiek kartų per metus nueinate į kino teatrą?„. Rezultatai įspūdingi! tik 18% vartotojų nevaikšto į kiną.

kaip-daznai-vaikstote-i-kina

Kylą klausimas, kodėl, vartotojai einą į kiną, nors ir turi galimybę viską gauti nemokamai? Atsakymas iš tiesų yra paprastas… Kiekvienas vartotojas, žino, ką jis nori paremti. Eidamas į kiną, jis remia, bei prisideda prie atlikėjo fanų, tiksliai žinodamas už ką moką.

Eidamas į biblioteką, kiekvienas vartotojas gali pasiimti knygą, medžiagą pasiskaityti, pasinaudoti ta informacija. Internetas yra didele biblioteka. Vartotojai, norintis nusipirkti, ar paremti autorių nori pamatyti, ką jis siūlo, kaip ir perkant automobilį. Juk apžiūrite automobilį prieš perkant, lygiai kaip ir failų mainų naudojamais atvejais. Apžiūrėjus kūrinį, vartotojai einą į kiną, pažiūrėti gerą kokybė.  Perklausius atlikėjo muziką,  nusiperką CD, nueiną į jo koncertą.

Nėra abejonių, vis daugiau vartotojų, bei valstybių supranta, kad failų mainai, nėra blogas dalykas. O ir ekspertų nuomone, „Copyright” išnyks iki 2010 metų.

Įrašo “Olandijos ekonomikai piratavimas atneša naudos, o Lietuvos?” komenatarų: 1

  1. Šiaip nesutikčiau su mintim, kad į kiną yra einama norint paremti atlikėją/aktorių/režisierių ar whatever.
    Dauguma jų tikrai gyvena daug geriau už į jų koncertus vaikštančius ar jų filmus žiūrinčius.

    O asmeniškai manau:
    – Ne labdaros fondas mano kišenė.
    Mano atsakymas – į kiną, į koncertą einu todėl, kad gaunu daugiau nei spoksodamas namie.

    Gerą konsertą salėje, lauke, minioje, ar gerą audiovizualinį show (filmą) kine yra daug geriau žiūrėti nei namie.
    Tai net nelygintina.

    Tačiau jie turi būti to verti.

Komentavimo galimybė išjungta.