Creative Commons licencijos Lietuvoje: projekto pristatymas

Kažkada rašiau apie Creative Commons naudą. 2010 m. gegužės 27 d., Viliaus Dailės Akademija, DIC, Maironio g. 3, Vilniuje bus pristatytas visas projektas. Truputi informacijos:

Creative Commons: supaprastintas keitimasis autorine kūryba elektroninėje erdvėje

Lietuvoje pradėtas vykdyti projektas, kuriuo siekiama sudaryti sąlygas operatyviai ir teisėtai keistis meno ir mokslo kūriniais internete. Projekto rezultatas – Creative Commons (liet. – Kūrybinių Bendrijų, Bendrojo kūrybinio judėjimo), CC licencinių sutarčių pritaikymas Lietuvai. Naudodami CC licencines sutartis, autoriai patys galės nustatyti jų kūrinių naudojimo sąlygas. Tai atvers galimybę kitiems asmenims patogiai naudoti kūrinį jo autoriaus nustatytais būdais. Šios licencijos yra laikomos alternatyva tradiciniams elektroninėje erdvėje neefektyviems autorinių teisių perleidimo būdams. Profesionaliai parengtos ir kiekvienam nemokamai internete prieinamos sutartinės priemonės bus suderintos su Lietuvoje galiojančia autorių teisių apsaugos sistema.

CC licencijų sistema, jau taikoma 52 pasaulio šalyse ir rengiama pritaikymui daugelyje kitų, yra orientuota į operatyvų keitimąsi informacija tarp autoriaus ir asmens, pageidaujančio naudotis jo kūriniu. CC licencijos yra atsakas į teisėtumo problemą, kylančią dėl laisvo autorinių kūrinių prieinamumo ir sunkiai kontroliuojamo jų platinimo interneto erdvėje.

„Plintant valstybių sienų neribojamai, sunkiai teisiškai kontroliuojamai informacijos sklaidai internete, teisinis reguliavimas nepajėgia keistis vienodai sparčiai su technologijomis. Kadangi tradiciškai teisinės priemonės yra orientuotos į autorinių teisių perleidimą realioje (ne interneto) erdvėje, formalumai, kuriuos reikia įvykdyti norint teisėtai pasinaudoti autoriniu kūriniu, sudėtingai pritaikomi elektroninei erdvei. Todėl kartais imama pažeidinėti autorių teises arba atsisakoma naudotis elektroninėje erdvėje prieinamais kūrinais taip stabdant intelektinės nuosavybės apyvartą“, – pasakojo viena iš projekto iniciatorių Rėda Pilipaitė.

Autoriui pažymėjus savo kūrinį pasirinktos CC licencijos simboliu, kiti asmenys žinos, kokiomis sąlygomis šis kūrinys yra menininko perduotas visuomenės naudojimui. „Tarkime, tam tikras žymuo informuos, kad autorius neprieštarauja neatlygintinam jo kūrinio naudojimui ir adaptavimui, jei naudojantysis asmuo analogiškai leis adaptuotą kūrinį neatlygintinai naudoti ir kitiems interneto vartotojams“, – aiškino Rėda Pilipaitė.

Norintiems dalyvauti programa, registracija, bei papildoma informacija CC svetainėje.

Įrašo “Creative Commons licencijos Lietuvoje: projekto pristatymas” komenatarų: 2

  1. tai įvyko? kokie rezultatai, kokios reakcijos?
    kokia creativecommons.lt padėtis ir ateitis?

Komentavimo galimybė išjungta.