Švedijos „Piratų Partija“ tikisi patekti į Europos Sąjungos parlamentą

Pirate Party logo

2006 metų sausio 1 dieną, įsikūrė Švedijoje „Piratų Partija“ (PP). PP tikslas, padaryti reformą šiuolaikinėje visuomenėje, keisti pasenusius įstatymus susijusius su intelektinę nuosavybę. 2006 metais, rinkimuose jie surinko, 0,63% arba apie 35 000 balsų, patekti į parlamentą, reikėjo bent jau 4%. Rinkimu metu, piratų partijoje buvo apie 3000 narių.

Praėjus dviem metam po rinkimų, situacija Švedijoje ir visame pasaulyje pasikeitė. „Piratų Partija“ per metus tobulėjo, ir dabar jos mastai išsiplėtė. Jie aktyviai dalyvauja šalies politiniame gyvenime, ir ne tik intelektinės nuosavybės klausimuose. PP yra didžiausia politine partija Švedijoje, kuri turi virš 12 000 narių, kurie prisideda prie partijos darbų. Daugelis žmonių pradėjo žiūrėti į piratų partiją rimtai, po to, kai Švedijoje vyriausybė patvirtino direktyvas telekomunikacijų sekimui (visi skambučiai, SMS, pašto žinutės, internetinis srautas einantis per šalies teritorija būtų fiksuojamas). Kitoms partijoms skundžiantis, kad jaunimas nenori dalyvauti politikoje, „Piratų Partija“ tos problemos neturi, joje yra daug jaunimo, kuris veržiasi į politiką. Yra įkurta jaunoji piratų partijos atšaka, kuri yra taip pat didžiausia jaunimo partija.

PP yra įkurtos ir kitose valstybėse tuo pačiu pavadinimu. Įkurtos partijos yra Ispanijoje, Austrijoje, Vokietijoje bei Lenkijoje, tuo tarpu JAV, Prancūzijoje, Argentinoje, Suomijoje ir Australijoje partijos egzistuoja neužregistruotos, bet aktyvios.

Norint patekti į Europos Sąjungos parlamentą, jie turi surinkti 100 000 balsų, bet žinant esamą situaciją Švedijoje galima drąsiai sakyti, kad jie turi didelę galimybę ten patekti.

Skaitmeninis amžius keičia visų mastymus. Žmonės balsuoja ir renka savo tautos lyderius ir jeigu jie nemato poreikių kurie reikalingi žmonėms, žmonės balsuos už kitus, o tokių žmonių su kiekviena diena daugėja ir pokyčius padaryti bus lengviau jiems susivienijant.

[Gizmodo ir Wired]

Įrašo “Švedijos „Piratų Partija“ tikisi patekti į Europos Sąjungos parlamentą” komenatarų: 7

  1. Va čia ir išsiskiria nuomonės. Taip, yra naujos tendencijos pavadinkim taip ”kūrybos versle”. Technologijos stipriai jas įtakoja, bet tai nereiškia, kad ateitis priklauso ”piratams”. Jei kalbėtume teisingai, piratai dabar stipriai įtakoja tuos procesus, tačiau ne tik jie, o apskritai technologija ir naujos paslaugos. Ateity jiems apskritai nenumatyta vietos, nes yra tikima, kad naujas verslo modelis tiesiog pavers piratavimą neracionalia veikla. Aš palaikau naujoves ir būtinybę keisti seną verslo struktūrą, kuri skriaudžia autorius ir atlikėjus, atsiriekdama sau didelę pyrago dalį, bet tikrai ne sistemą, kuri griauna seną diktatą tam, kad juridiškai teisingai įvestų naują.

  2. gvolkai, geriau paskaityk apie tą partiją pirmiausia. Yra nuoroda viršuje…

  3. gvolkas – Pirate Party yra gera politinė partija. Jie greitai tobulėja. 2006 metais aš tikrai nebūčiau jų rėmęs, dabar situacija pasikeitė.

    Piratas yra labai įdomus žodis, kurio nereiktu asocijuoti su kažkokia nusikalstama veikla, o su žmonėmis trokštančiais permainų. Žiūrint istorinę patirtį, daugelis žmonių buvo vadinami piratai (plokštelių išradėjai, radijo transliuotajai ir t.t.).

    Aišku, tiek metų mums kišo ta lobistinį kopiraitinį mastymą, kad net sunku tampa mastyti blaiviai.

  4. Tiesa, rašydamas komentarą padariau klaidą neperžvelgęs linko. Tačiau paskaitęs vistiek nesutinku su kai kuriais teiginiais (pvz. turtinių teisių taikymo laikotarpio). Ir apskritai, manau, kad ateities modelis turi pats parodyti, koks jis geras ir efektyvus palyginti su dabartiniu, nesistengiant to kažkaip dirbtinai forsuoti. Ne visuose panašiuose judėjimuose aš matau tikslus, sutampančius su The Featured Artists Coalition tikslais.

  5. Ateities modeliai yra inovacijos. Jie niekada nesugebės pasirodyti, jeigu lobistinių organizacijų valdomų žmonių nepakeis kiti.

  6. Nauji lobistai uz senus, nes senu tikslas issaugoti dabar byrancias babkes, o nauju – kalti naujas babkes ;)

Komentavimo galimybė išjungta.